Dezbatere privind revitalizarea patrimoniului construit, 24 martie 2016

Grupul PONT, împreună cu Asociația ARCHÉ și Muzeul Național Cotroceni, au găzduit dezbaterea „Abordări strategice pentru revitalizarea patrimoniului construit. Valorificarea potențialului economic și social al castelelor și conacelor”. Evenimentul a avut loc în data de 24 martie, cu această ocazie fiind prezentată Strategia Castel în Transilvania 2016-2025. Documentul strategic a fost elaborat în cadrul proiectului implementat de Grupul PONT și finanțat prin Granturi SEE, Programul PA16/RO12.

Având în vedere abordarea diferită a demersurilor privind patrimoniul construit, precum și lipsa unei inventarieri a tuturor castelelor din Transilvania, Strategia Castel în Transilvania 2016-2025 reprezintă un instrument prin care se poate realiza interconectarea factorilor interesați cu experți din diferite domenii (arhitectură, peisagistică, juridic, atragere surse de finanțare).

Reprezentanții Asociației ARCHÉ au prezentat tururile culturale Castle Break și au subliniat necesitatea introducerii în circuitul public a monumentelor restaurate.

În cadrul evenimentului au fost prezentate două exemple de bună practică în domeniul valorificării patrimoniului construit: castelul Daniel din Tălișoara (locația de desfășurare a evenimentelor LIVING CASTLE, derulate de asemenea prin Granturi SEE) și castelul Bánffy din Bonțida.

Dezbaterea a abordat de asemenea tema educației culturale, a posibilităților de atragere a unor surse de finanțare, precum și posibilitatea de creare a unor rute tematice și a unui brand comun.

Mai multe detalii cu privire la eveniment găsiți la adresa: http://www.castelintransilvania.ro/castel-in-transilvania-la-muzeul-national-cotroceni.html