Conferință de presă, 12 aprilie 2016

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat în data de 12 aprilie 2016, o conferință de presă în cadrul proiectului „Restaurarea şi consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana–Pandele, judeţul Dâmboviţa”, finanțat prin Granturi SEE,  Programului PA 16/RO12.

Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Complexului hotelier ”King” din municipiul Târgoviște, prilej cu care Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a adus în atenția mass-media, faptul că au fost reluate lucrările de renovare, conservare și protejare a monumentului istoric Casa-Atelier Gabriel Popescu.

Alături de Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, la eveniment au mai participat: Florin Valeriu Gilia, directorul executiv al Direcției Programe Europene, Mădălina Breazu, Managerul de Proiect, Dan Lăcătuș, dirigintele de șantier, Petru Ciurel, constructor, membrii Unității de Implementare a Proiectului, Agnes Erick, directorul Bibliotecii Județene „I. H. Rădulescu”, Ovidiu Cârstina, director Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, Ionuț Lăscaie, managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.

Adrian Țuțuianu, președintele CJD: Durata de implementare a proiectului este de 10 luni, termenul de finalizare este 30 aprilie 2016, dar vom semna un act de prelungire a duratei de implementare a proiectului, pentru că sunt necesare două luni pentru finalizarea lucrărilor din cauza sistărilor, o lună pentru realizarea recepţiei la terminarea lucrărilor şi remedieri şi o lună pentru repunerea în funcţiune a spaţiului muzeal, respectiv o lună pentru punerea la dispoziţia publicului a monumentului istoric restaurat, conservat şi valorificat (…) Pe lângă lucrările din cadrul proiectului, executăm pe bani din bugetul CJD lucrări de reabilitare a împrejmuirii, reamenajare a curţii şi a porţii de acces la monumentul istoric. Pe data de 8 aprilie s-au împlinit 150 de ani de la naşterea lui Gabriel Popescu, reabilitarea casei-monument istoric intervine într-un moment absolut fericit, este un moment aniversar pe care o să-l marcăm prin manifestări culturale adecvate în cursul lunii mai, atunci când vom închide lucrările, când vom închide contractul de execuţie de lucrări, nu vom închide contractul de finanţare”.

În cadrul conferinței de presă, dirigintele de şantier, Dan Lăcătuşu, a precizat: „Exceptând valoarea inestimabilă a monumentelor de ev mediu din Târgovişte, un loc aparte o are această moştenire lăsată de Gabriel Popescu. Intervenţiile asupra acestei case au fost radicale, pentru că erau absolut necesare şi îi vor prelungi durata de viaţă, sperăm noi, iarăşi câteva sute de ani. Este vorba de o intervenţie asupra fundaţiilor, refăcându-se complet printr-o scufundare temeinică, prin flotare, fundaţiile Casei-atelier, refacerea şi regândirea în zona de protecţie a monumentului a unei case care va permite funcţiuni de reconversie pentru un muzeu viu, nu un muzeu care se deschide şi se închide cu o cheie şi atâta tot, este vorba despre ceea ce se numeşte în proiect «Casa natală». În afară de intervenţia la fundaţii, s-a făcut o intervenţie la întreaga structură a monumentului, refăcându-se practic în întregime toate părţile afectate din lemn, acoperişul, faza actuală a casei fiind într-o realizare de 80%, suntem într-o fază de finisare. Faţă de ceea ce prezenta casa după ultima restaurare, intervenţiile masive şi sănătoase asupra acesteia vor face din ea un element durabil şi confortabil, pentru a adăposti din nou în cele mai bune condiţiuni funcţiunea de muzeu, dar şi funcţiunea de centru cultural. Este foarte important de menţionat că în partea monumentabilă, respectiv ceea ce îi dă caracterul deosebit acestui monument, faţada şi partea de lemn, intervenţiile s-au făcut cu toată ştiinţa restaurării asupra lemnului, imaginea veche a unei faţade de lemn vopsită destul de primitiv va fi înlocuită cu noua imagine a unui lemn restaurat, chituit, completat acolo unde era necesar, tratat după carte împotriva bacteriilor, împotriva focului. Noi sperăm ca în luna mai casele să fie gata, constructorul este într-o fază avansată de execuţie. Proiectul vine să revitalizeze o zonă care are o tradiţie şi un potenţial deosebit datorită acestei moşteniri extraordinare”.

Conferința de presă s-a încheiat cu o vizită în teren  pe șantierul de lucrări de la Casa Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana – Pandele, județul Dâmbovița.   

Articole pe această temă: