Workshop internațional privind sustenabilitatea proiectelor finanțate prin Granturile SEE

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, a organizat un workshop internațional privind sustenabilitatea proiectelor finanțate prin Granturile SEE.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 24 – 25 octombrie 2017, la Cluj-Napoca și a urmărit să faciliteze schimbul de experiență și bune practici la nivelul Operatorilor de Program pentru domeniul PA16, precum și întărirea cooperării dintre promotorii care au beneficiat de granturi în domeniul cultural și parteneri acestora.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai partenerului de program, Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural, ai Operatorilor de Program din Cehia, Lituania și Polonia, împreună cu parteneri de proiecte din statele donatoare (Norvegia și Islanda) și promotori de proiecte.

În cadrul workshop-ului au fost prezentate principalele rezultate obținute, precum și proiecte de succes derulate în actualul cadru de finanțare. Totodată, cei prezenți au vizionat filmul de promovare realizat la nivelul Programului.

Prima zi a evenimentului s-a încheiat cu vizite la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, Cluj, la bisericile de lemn Petrindu și Cizer din Parcul Etnografic al Transilvaniei, ambele restaurate prin Program. Cu această ocazie, invitații au descoperit câteva dintre documentele medievale restaurate și digitizate cu sprijinul Granturilor SEE.

A doua zi a fost dedicată grupurilor de lucru, principala temă de dezbatere fiind Cum construim un proiect sustenabil?. Concluziile acestor discuții au fost prezentate de către un reprezentant al fiecărui grup de lucru, cuvintele cheie fiind „cooperare”, „comunicare”, „abordare pe termen lung”, „vizibilitate” și „comunitate”.

Workshop-ul s-a încheiat cu vizita la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, acolo unde a fost realizat un spațiu expozițional mixt real-virtual, participanții fiind transpuși în vechile cetăți dacice din Munții Orăștiei, cu ajutorul ochelarilor 3D.

Mulțumim tuturor participanților pentru implicarea în activitățile propuse!