Atelierul Intercultural „Victoria”

Atelierul Intercultural „Victoria”
Site-ul proiectului       Pagina de facebook

Promotor de proiect: Unitatea Administrativ Teritorială Slatina
Partener de proiect: Fundația EVRIS ses, Islanda
Durata proiectului: 21 luni, fără a depăși 31.08.2016
Valoarea totală a proiectului: 7.577.927,17 lei, echivalentul a 1.715.433,42 euro
Valoarea finanțării nerambursabile acordate: 7.254.170,32 lei, echivalentul a 1.642.143,82 euro

În septembrie 2010, Consiliul Local al municipiului Slatina a adoptat o hotărâre prin care clădirea „Cinema Victoria” a fost inclusă în patrimoniul Primăriei. Imobilul este situat în centrul istoric al Slatinei și este clasificat ca monument istoric de tip B, dar nefuncțională din 1990, fiind în prezent într-un stadiu avansat de degradare. Reabilitarea centrului istoric al municipiului și diversificarea activităților din zonă este o prioritate strategică pentru Primăria Slatina, una dintre propunerile de proiecte stabilite prin „Strategia de Dezvoltare Durabilă a municipiului Slatina, Plan de acțiune 2009 – 2015”, fiind reabilitarea clădirilor de patrimoniu.

Prin implementarea proiectului Atelierul Intercultural „Victoria” se dorește nu numai reabilitarea unui monument istoric, dar și valorificarea acestuia din punct de vedere arhitectural, și redarea acestui imobil către publicul larg și includerea într-un circuit cultural internațional. Prin urmare, prin soluția tehnică propusă va fi creat un spațiu multifuncțional, unde se va organiza orice tip de manifestare artistică, socială sau culturală, cu o capacitate maximă de 200 de persoane și cu echipamente de ultimă generație.

Evenimentele care vor fi organizate în acest domeniu vor fi orientate în direcția promovării evenimentelor interculturale într-un mod interactiv, pentru întreaga comunitate, indiferent de cultura lor, etnie sau nevoi speciale ale membrilor săi. Chiar mai mult, promovarea diversității de expresie culturală și recunoașterea nevoilor umane comune dincolo de specificul unei culturi se propune, prin urmare, un titlu potrivit pentru misiunea spațiului propus: Atelierul intercultural Victoria.

Pentru a asigura durabilitatea funcțională și organizatorică, proiectul include elaborarea unui document de programare strategic, și anume un plan strategic de dezvoltare pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la punerea în funcțiune și îndeplinirea următoarele obiective strategice:

  • Sprijinirea dialogului intercultural prin orice formă de manifestare artistică, prin promovarea interacțiunii între diferite organizații culturale prin implicarea lor în activități artistice organizate în sau sub coordonarea Atelierul Intercultural Victoria;
  • Facilitarea dezvoltării comunicării intra și intersocietală, permițând atelierului să se consacre ca un spațiu de interacțiune și socializare pentru membrii comunității, indiferent de originea lor și a patrimoniului cultural;
  • Asigurarea accesului la manifestări culturale pentru fiecare cetățean, indiferent de posibilitățile sale financiare;
  • Manifestarea ca un factor cultural, intercultural și de învățământ;
  • Facilitarea integrării culturale și sociale a etnicilor romi.

Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, este necesară:

  • Identificarea unei soluții tehnice prin care fostul cinema poate fi transformat într-un spațiu multifuncțional;
  • Familiarizarea cu conceptul de interculturalitate și modalitățile de a-l promova, prin manifestări culturale, artistice, sociale;
  • Facilitarea contactului cu alte instituții culturale din străinătate și dezvoltarea abilităților de a gestiona relațiile de cooperare internațională;
  • Organizarea unei festivități de deschidere prin care se promovează investiția realizată și este accentuată diversitatea culturală în agenda culturală a viitorului atelier.

Acestea sunt elementele definitorii ale valorii adăugate aduse de partenerul din proiect - Fundația EVRIS ses. Chiar dacă organizația parteneră este nou înființată, membrii săi fondatori au o vastă experiență în management de proiect internațional, management cultural și cooperare internațională, în domeniul relațiilor publice internaționale și istoria artei. Prin implicarea acestui partener în proiect va fi asigurate colaborarea pe termen lung cu organizații și instituții culturale și interculturale din statele donatoare în scopul îndeplinirii misiunii pe care și-a propus-o atelierul.

SUSTENABILITATE

Slatina Fashion Night, 22 iunie 2017

-

Ziua internațională a cărții, 20 aprilie 2017

-

Ziua internațională a romilor, 21 aprilie 2017

-

Shakespeare in love, 28 aprilie 2017

453 de ani de la nașterea marelui dramaturg William Shakespeare

-

Caravana „Guerilla Verde” la Atelierul Intercultural Victoria

-

Ziua Națională a Islandei la Atelierul Intercultural Victoria

17 iunie 2017, Ziua Națională a Islandei, sărbătorită la Atelierul Intercultural Victoria cu proiecția unui film documentar și un tur al clădirii restaurate!

-

Noutăţi proiect

IMPACT

1. Un monument istoric restaurat și pus în valoare prin crearea unui spaţiu cultural

Clădirea fostului cinematograf Victoria a recăpătat strălucirea de altădată. După ani la rând în care monumentul istoric a zăcut sub mormane de moloz şi doar oamenii străzii îşi mai găseau refugiul în nopţile geroase de iarnă, acum a fost reabilitat din temelii şi transformat într-un atelier intercultural cochet.

BEFORE

-

Punctele de atracție ale clădirii sunt sala principală, curtea interioară și sala de expoziții de la subsol.

AFTER

-

Detalii exterior

-

Curtea interioară

-

Sală multifuncțională

-

Sala de expoziții de la subsol

-

Detalii parter

-

Detalii etaj I

-

2. Planul de dezvoltare strategică a Atelierului Intercultural Victoria

În cadrul proiectului a avut loc un proces de realizare a unei analize la nivelul Municipiului Slatina și a zonei înconjurătoare. Drept rezultat s-au identificat măsuri culturale și educaționale adresate comunității slătinene în general și cu un accent pe etnia romă care au luat forma Planul de Dezvoltare Strategică al Atelierului Intercultural „Victoria”.

3. Expoziția de fotografie „Slatina – casa noastră”

Expoziția a cuprins 143 de fotografii adunate din comunitate. Expoziția s-a realizat țesând pânză de păianjen între menghine de lemn așezate strategic în arcadele care se găsesc în sala expozițiilor de la subsol. Una dintre piesele centrale ale expoziției a fost un vechi album de familie, foarte bine conservat. Cei 256 de vizitatori au fost ghidați printre imagini de 2 gazde. Curatorul expoziției a fost domnul Curt Viorel Sandu, cetățean al Slatinei și membru al comunității rome.

La evenimentul de deschidere al expoziției au participat reprezentanți ai autorităților locale și reprezentanții ai partenerului de proiect din Islanda - Fundația EVRIS ses, Anna Margret Gudjonsdottir – director general, Holmfridur Olafsdottir – expert, Thorgeir Olafsson – expert. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mass-media și cetățeni ai Municipiului Slatina, printre aceștia găsindu-se și celebrul fotograf local Hashim Memish.

Expoziția s-a derulat pe durata a 5 zile, în perioada 16-20 august 2016. În cadrul ultimei seri de evenimente, s-a organizat o tombolă al cărei premiu a fost un aparat de fotografiat performant.

Galerie foto

-

4. Spectacol de muzică lăutărească

Spectacolul de muzică lăutărească „O viață, un cântec”  a cuprins piese tradiționale interpretate de 4 formații de etnie romă, urmași ai rapsodului oltean Lică Militaru. Maestrul de ceremonii a fost actorul Silviu Man, care a realizat în deschiderea evenimentului și o prezentare succintă a proiectului și obiectivelor acestuia, a finanțatorului și a artiștilor invitați în scenă.

Fiecare taraf a fost prezentat separat, iar maestrul de ceremonii le-a făcut spectatorilor câte un rezumat al activității acestora și a încurajat interacțiunea publicului cu artiștii. Vedeta serii a fost domnul Cristian Dumitru, interpret de muzică lăutărească la vioară, absolvent al Conservatorului din București și câștigător al mai multor premii la competiții și festivaluri naționale și internaționale.

Galerie foto

-

5. Workshop pe teme de cooperare internațională și interculturalitate

Pentru derularea workshop-ului, sala a fost amenajată corespunzător, prin coborârea pereților rabatabili. La discuții au participat reprezentanți ai partenerului, precum și ai primăriei, dar și asociații culturale locale și cetățeni interesați de desfășurarea activităților în acest centru cultural.

Managerul de proiect, Cristiana Șerban, a făcut o introducere în activitatea planificată la Atelierul Intercultural Victoria și rezultatele procesului de elaborare a politicii privind cooperarea culturală internațională. Domnul Thorgeir Olafsson a susținut o prezentare cu privire la cooperare culturală internațională – introducere în pricipiile și posibilitățile finanțărilor internaționale. Doamna Holmfridur Olafsdottir a realizat o prezentare din punct de vedere al cooperării internaționale ca parte a activității principale a unui centru cultural local.

În calitate de reprezentant al Asociației Culturale Center Inter Art, care gestionează activitățile culturale și educative organizate la Centrul Cultural Eugen Ionescu. domnul Valeru Ciurea a susținut o prezentare în ceea ce privește cooperarea culturală internațională din perspectiva Slatinei În timpul alocat pentru discuții libere, au avut loc intervenții ale reprezentanților ONG-urilor aflați în sală, Asociația Center Inter Art, Asociația Culturală Olt Artis, Asociația Culturală Iordache Art, Societatea Culturală Eugen Ionescu.

În cea de-a doua parte a workshop-ului, managerul de proiect Cristiana Șerban, a prezentat ideile care s-au prefigurat prin planul strategic cu privire la elaborarea politicii privind activitatea interculturală. O introducere din partea comunității rome din perspectiva interculturalității a fost realizată de domnul Curt Viorel. Prezentarea de proiecte similare și soluții la probleme legate de interculturalitate din experiența expertului Kristín R.Vilhjálmsdóttir, s-a făcut cu ajutorul doamnei Anna Margret Gudjonsdottir. Doamna Holmfridur Olafsdottir a prezentat activitatea interculturală ca parte principală a activității unui centru cultural local. În cadrul discuțiilor libere pe tema interculturalității au avut intervenții invitații aflați în sală, inclusiv Diana Ene, student în cadrul unui program de masterat în Danemarca, Paul Ștefan – jurnalist.

Evenimentul și discuțiile au fost moderate de domnul Silviu Man, om de cultură.

Galerie foto

-

6. Spectacol de teatru „Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov

În interpretarea actorilor Florentina Năstase, George Constantinescu, Valentin Terente de la Teatrul de Artă din București, și în regia lui Victor Olăhuţ, piesa a avut un real succes.

‹‹Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu s-ar vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe. Nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bârfele, neînțelegerile între două familii.  Dar cum dragostea învinge totul, sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, până la urmă iau o pauză de la scandal.

Nu ne-am propus să „aducem în actualitate” textul lui Cehov dintr-un motiv foarte simplu: e foarte dificil să nu-l aduci. Montarea oricărui text în actualitate presupune, intrinsec, o actualizare a acestuia. Până la urmă depinde de fiecare dintre noi cât de mult vrem să ne restrângem „actualitatea”. Eu unul, mi-aș dori ca „actualitatea” mea să se întindă până la Big Bang.›› Victor Olăhuț, regizor.

Galerie foto

-

7. Bal tematic „România în perioada interbelică” (proiecție film mut și seară de dans)

Evenimentul a demarat cu proiecția filmul mut „Gogulică ceferist”, comedie burlescă, Producția Teo-Film 1930.

Participanții au fost invitați în sala de expoziție de la subsol și în grădină pentru a intra în rezonanță cu atmosfera balului. Prezentatorul Silviu Man a întreținut atmosfera prin interacțiunea directă cu invitații.

Balul a debutat cu discursurile domnului Gigi Vîlceleanu, viceprimar al Municipiului Slatina, și al doamnei Anna Margret Gudjonsdottir, directorul general al Fundației EVRIS. Tematica balului a fost „România în perioada interbelică”, muzica interpretată de mini-orchestră fiind în deplină rezonanță: Zaraza, Aprinde o ţigară, Cărăruie du-mă iar, Iubesc femeia, Pe boltă când apare luna, Ce faci astă seară tu?, Dă-mi guriţa s-o sărut , Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara?, Femeia, eterna poveste, Truli, truli , Tien, tien, tien, tien et na.

Galerie foto

-