Comunicat de presă privind finalizarea proiectului Bisericile fortificate UNESCO din Transilvania

Proiectul Bisericile Fortificate UNESCO din Transilvania – o rețea pentru „apărarea” patrimoniului cultural, cu „porțile” deschise pentru facilitarea accesului la el, implementat de Parohia Unitariană Dârjiu împreună cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, a fost finalizat la data de 30 aprilie 2016.

Proiectul și-a propus crearea unei rețele de colaborare între 7 biserici fortificate din România, aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor) și, prin această rețea, crearea condițiilor de „apărare” ale valorilor patrimoniului cultural al minorităților etnice săsești și maghiare, iar prin aplicarea strategiei „porților deschise” facilitarea accesului și promovarea acestui patrimoniu.

„Apărarea” se materializează prin lucrările de conservare ale picturilor murale aflate în interiorul bisericii din Dârjiu și în realizarea unei colecții de obiecte legate de arta populară și meșteșugurile tradiționale.

„Porțile deschise” se materializează prin crearea unei expoziții muzeale interculturale pilot din această colecție în biserica din Dârjiu.

Proiectul a fost finalizat cu succes, mai multe detalii sunt disponibile la adresa www.1419.ro.