Casa Creației Populare, Conacul Benedek din Municipiul Gheorgheni, și-a redeschis porțile, 27 iunie 2016

În data de 27 iunie 2016, în cadrul unui eveniment festiv, Conacul Benedek din Municipiul Gheorgheni și-a redeschis porțile. În prezent, conacul găzduiește Casa Creației Populare.

Ridicat în anul 1840, conacul este unul dintre cele mai reprezentative construcții de lemn din zonă. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice din anul 1955.

Am stabilit două principii foarte clare: păstrăm tot ceea ce se poate, astfel zonele vechi, autentice vor fi puse în valoare, iar celelalte zone vor arăta că sunt refăcute cu tehnici identice cu cele de epocă și cu suprafețe asemănătoare”, afirma arh. Köllő Miklós cu ocazia inaugurării festive a conacului.

Părțile cele mai valoroase ale monumentului sunt fațada stradală, originală și picturile ornamentale din secolul al XIX-lea, descoperite la interior. Datorită efortului depus de restauratori, inscripția 1840 și ornamentele sunt din nou lizibile pe frontonul clădirii.

Conacul va găzdui expoziții și evenimente ale Fundației Etnographia Gyergyoiensis, dar și workshop-uri de brodat și de cusături tradiționale ale Școlii Populare de Artă Harghita.

Proiectul „Conservarea și revitalizarea Conacului Benedek din Municipiul Gheorgheni” este finanțat prin Granturi SEE, Programul PA16/RO12.

Materiale video

Spot de promovare, iunie 2016

Galerie foto