Conferință și tur de presă în cadrul proiectului Museikon, 11 august 2016

Proiectul Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia, este finanțat prin Granturile SEE, Programul PA16/RO12.

Reabilitarea și restaurarea clădirii monument istoric este finalizată în proporție de aproximativ 60%. În paralel cu cercetarea arheologică, au fost desfășurate lucrări de decapare a tencuielilor și de reamenajare a clădirii pentru noua destinație.

O componentă importantă a proiectului este pregătirea colecției pentru mutarea în noile depozite.

Impresionanta colecție, atât din punct de vedere al numărului mare de obiecte deținute, cât și datorită valorii artistice și documentare, a noului muzeu, a fost constituită prin unificarea celor două colecții preexistente: a Muzeului Național al Unirii și a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. 267 de parohii din județele Alba și Mureș au contribuit cu peste 3.500 de icoane, cărți și obiecte de cult la formarea colecției  Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia.

La noua întâlnire cu presa, organizată în data de 11 august 2016 și găzduită de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, au fost prezentate două dintre bisericile care au contribuit la crearea patrimoniului noului muzeu, „Biserica Grecilor” și biserica de la Pianu de Sus.

Museikon își propune să promoveze și din punct de vedere turistic monumentele religioase. Astfel, alegerea celor două monumente a ținut cont atât de relevanța în cadrul proiectului Museikon, cât și de importanța istorică a acestora. Ambele biserici au fost construite și împodobite în contexte istorice complexe.

„Bisericii grecilor”, cu iconostas aflat în curs de restaurare, este singurul din Alba Iulia care mai deține o astfel de podoabă, toate celelalte biserici având iconostase noi. Pictat în primele decenii ale sec. XIX de Simion Silaghi-Sălăgeanu din Abrud, împreună cu ucenicii și fiii săi, iconostasul de la biserica grecilor este una dintre lucrările de referință ale marelui artist, din a cărui creație au ajuns în colecția Museikon un număr important de icoane, provenite  de la bisericile din Munții Apuseni.

Cealaltă biserică, de la Pianu de Sus, îmbogățește la rândul său colecția Museikon, cu cărți donate în secolul al XVII-lea de voievodul Șerban Cantacuzino, cu icoane pictate de pictori din Țara Românească, de Savu Poienaru din Laz, de Ioan Morar din Laz și de alți pictori ai Lazului, între care numele lui Simion Poienaru este de departe cel mai reprezentativ. Unele dintre acestea, restaurate prin Museikon, vor putea fi admirate în expoziția permanentă a noului muzeu. Un alt element de legătură cu Museikon este numele pictorului Iacov din Rășinari, cunoscut și ca Iacov Zugravul de la Feisa, autorul presupus al picturii bisericii de la Pianu de Sus, realizată în 1761. Acesta este cel mai important pictor transilvănean de la mijlocul secolului al XVIII-lea și probabil cel mai bine reprezentat în colecția Museikon, mai multe dintre icoanele sale, restaurate prin proiect, urmând a fi prezentate publicului în expoziția permanentă a noului muzeu.