Muzeul Vieții Transilvănene din Castelul Kalnoky și-a deschis porțile

Sâmbătă, 22 aprilie a.c. a avut loc inaugurarea oficială a Muzeului Vieții Transilvănene, amenajat în cadrul Castelului Kalnoky de la Micloșoara, județul Covasna. Prin proiectul „Iniţiativă de patrimoniu – Muzeul vieţii transilvănene”, finanțat prin Granturile SEE, Programul PA16/RO12, castelul a parcurs un amplu proces de restaurare și amenajare.

Evenimentul „Ziua Porţilor Deschise” a cuprins o expoziție de desene, un tur al locației și o conferință științifică. La inaugurare au participat reprezentanți ai Ambasadei Regatului Norvegiei la București, ai Operatorului de Program, Ministerul Culturii și Identității Naționale, ai partenerului de proiect, INTBAU Scandinavia și ai autorităților locale. Evenimentul a reunit și specialiști în domeniul restaurării patrimoniului cultural, ai istoriei artei, precum și reprezentanți ai mass-media.

Pe parcursul conferinței științifice a avut loc ceremonia de decernare a Premiului „Domokos Geza” Fundaţiei Kálnoky. Totodată, partenerul de proiect INTBAU Scandinavia, a susținut o prezentare privind colaborarea bilaterală pe parcursul proiectului și a înmânat Fundației Kalnoky un tablou al castelului.

Astfel de inițiative dedicate restaurării patrimoniului cultural pot constitui un exemplu și pentru alți proprietari și administratori de monumente istorice.

Articole pe această temă: