Testimoniale Museikon

Henrik von Achen, directorul Muzeului Universității din Bergen: „Motivul pentru care muzeul este atât de important este următorul: un patrimoniu cultural este cultură vie doar dacă este experimentat, comunicat, înțeles și folosit.”

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei: „În aceste timpuri marcate de secularism, ne revine datoria sfântă de a păstra tezaurul spiritual și material moștenit de la înaintașii noștri”.

Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia: „Astăzi asistăm la scrierea unei pagini de istorie. De ce spun asta? Pentru că azi deschide primul muzeu de artă religioasă din România. Nu este o colecție, nu este o anexă la ceva, nu este parte a ceva, nu este un depozit. Este un muzeu de sine stătător.”

Ana Dumitran, muzeograf: „Expoziția Museikon, partea de expunere permanentă, va pune la dispoziția publicului probabil cele mai frumoase icoane transilvănene și, cu siguranță, cele mai vechi.

Am vrut să punem icoane cărora să le înțelegem sensul și pe care să le putem experimenta. Acesta a fost cuvântul sub care s-a născut acest gen de expoziție, EXPERIENȚA (…).”